Блокатори кальцієвих каналів можуть викликати Ноктурію у чоловіків у віці старше 40 років

16 Травня 7:39

 Блокатори кальцієвих каналів (БКК) були пов’язані з ноктуріей, в той час як антигіпертензивна терапія, крім БКК, та підвищений артеріальний тиск – ні.

Ноктурія – нічне сечовипускання більше двох разів – властива як чоловікам, так і жінкам. Ноктурія є поширеним багатофакторним станом, яке часто погано контролюється і лікується. Епідеміологічні дослідження продемонстрували значну взаємозв’язок між артеріальною гіпертензією і ноктуріей.

Кілька досліджень також продемонстрували, що антигіпертензивна терапія (АГТ), особливо блокатори кальцієвих каналів (БКК), були пов’язані з симптомами нижніх сечовивідних шляхів (СНСШ), включаючи Ноктурію. Було показано, що БКК пов’язані з великою кількістю епізодів Ноктурії в порівнянні з антагоністами рецепторів альдостерону і β-блокаторами.

Таким чином, дані свідчать про можливий зв’язок Ноктурії з артеріальною гіпертензією та АГТ. Щоб вивчити зв’язок між артеріальним тиском і / або часто використовуваними класами антигіпертензивних перпаратов з ноктуріей, вчені провели поперечне дослідження за участю 418 чоловіків у віці старше 40 років. Всі пацієнти були опитані за Міжнародною шкалою симптомів передміхурової залози (IPSS), вивчений прийом рецептурних препаратів, а також виміряно артеріальний тиск.

За результатами дослідження було виявлено, що пацієнти, які приймали блокатори кальцієвих каналів, але не іншу АГТ, зазнали більше епізодів Ноктурії, ніж пацієнти, які взагалі не брали АГТ, тоді як не було значущої різниці в кількості епізодів Ноктурії між пацієнтами з підвищеним і нормальним артеріальним тиском . У багатофакторному аналізі БКК і вік були незалежно пов’язані з клінічно значущою ноктуріей.

На закінчення, БКК були єдиними АГТ, пов’язаними з ноктурією в цьому дослідженні, особливо у більш молодих пацієнтів, в той час як саме підвищення артеріального тиску не показало такого зв’язку. БКК також були пов’язані з симптомами наповнення. Урологи і терапевти повинні враховувати зв’язок між БКК і ноктурією при призначенні або додаванні АГТ, а також при оцінці або лікуванні Ноктурії.

S. Washino, Y. Ugata, K. Saito, and T. Miyagawa, “Calcium Channel Blockers Are Associated with Nocturia in Men Aged 40 Years or Older,” J. Clin. Med., Vol. 10, no. 8, p. 1603, Apr. 2021, doi: 10.3390 / jcm10081603.