Вазектомія – 2023

16 Березня 10:25

Британське дослідження виявило, що вазектомія навіть безпечніша, ніж раніше повідомлялося

Згідно з новим британським дослідженням, у якому розглядаються результати понад 90 000 вазектомій, проведених протягом 15 років, вазектомія набагато рідше викликає ускладнення, ніж очікувалося. Дослідження, проведене під керівництвом дослідників з Gloucestershire Hospitals NHS Foundation Trust, представлено  на конгресі Європейської асоціації урологів (EAU) у Мілані 2023. Це показує, що наявні брошури, які пояснюють пацієнтам можливі ускладнення, базуються на застарілих цифрах.

Близько 11 000 операцій з вазектомії виконуються щороку у Сполученому Королівстві, більшість із них – у закладах первинної медичної допомоги спеціалістами загальної практики. Асоціація хірургів первинної медичної допомоги на чолі з доктором Гаретом Джеймсом зібрала дані про 94 082 вазектомії в період з 2006 по 2021 рік, в основному за допомогою анкетування пацієнтів; одна завершується в день операції, а друга надсилалася пацієнтам через чотири місяці після операції.

Понад 80% (близько 77 000) пацієнтів заповнили початкову анкету, а трохи менше 40% (36 500) пацієнтів заповнили другу. Г-н Джуліан Пікок, старший реєстратор фонду Gloucestershire Hospitals NHS Foundation Trust, який очолював огляд разом з м-ром Джоном Хендерсоном, хірургом-урологом-консультантом, сказав: «Цей великий набір даних ніколи не аналізувався незалежно, і це дало нам змогу оновити стандартні ускладнення, деякі з яких датуються 1980-ми роками». Наприклад, одним із найбільш серйозних ускладнень вазектомії є хронічний біль у мошонці, який вражає «до 5% усіх пацієнтів» у брошурі Британської асоціації хірургів-урологів (BAUS) про вазектомію. Переглядаючи останні дані, команда виявила, що цей показник насправді був лише у 0,12% пацієнтів.

Доктор Марій Дінкельман-Сміт, доцент кафедри урології в Медичному центрі Університету Еразма в Роттердамі, Нідерланди, і член секції андрологічної урології EAU сказав: «Хоча стандартна інформація інших країн може бути більш актуальною, незважаючи на це, нам, як урологам, дуже корисно бачити великі набори даних щодо точок зору пацієнтів щодо цієї частої процедури. Як спеціалісти, ми в основному бачимо проблеми, які виникають у зв’язку з вазектомією, тому нам важливо уявляти повну картину»

Детальна інформація: https://virtual.uroweb.org/resource-centre/EAU23

Шуляк О.